Hooigracht (2)




De noord-zuidverbinding tussen Haarlemmerstraat en Breestraat, die men voor de oolog in gedachten had, zou over de Nieuwstraat en de Hartesteeg moeten lopen. Om die reden was reeds het Gangetje verbreed en overkluisd en werd er een brede Karnemelksbrug gebouwd. In het wegenschema van 1959 komt dat plan niet meer voor. De route over de Hooigracht is in rechte lijn doorgetrokken. De flessehals tussen Nieuwstraat en Nieuwe Rijn moest dus worden verbreed.



Detail van de Kaart van Van Campen, 1879




De verbrede Hooigracht nabij de Nieuwe Rijn, 2015




- 1969 -

Het smalle stuk van de Hooigracht. (1)
Rechts begint de Nieuwstraat. De uitspringende panden zijn de nummer 3, 1 en 1a (het hoge pakhuis).


- 2015 -

Nieuwbouw
Voor gat in de bebouwing stond jarenlang alleen een tuinmuur. Pas in 1985 komt daar het witte gebouw, dat als het ware boven de tuinmuur zweeft. Het is een ontwerp van Fons Verheijen.




- 1941 -

Het smalle stuk van de Hooigracht (2)
Iets verder terug in de tijd. Aan de overkant van de Nieuwe Rijn is nog niet gesloopt.


- 2015 -




- 1969-

Hooigracht met de nieuwe Gansoordbrug
Het gat in de bebouwing wordt afgesloten met een tuinmuur.

foto: L. Zuyderduin




- eind 19e eeuw -

Oude Rijn, bij de hoek van de Hooigracht, voor de sloop van de huizen
Nieuwe Rijn 63, de winkel op de hoek, is een sigarenmagazijn. H. Zirkzee drijft deze zaak van begin 20e eeuw tot eind jaren vijftig. Het blijft een sigarenwinkel tot de sloop in 1969.


- 2015 -

De verbrede Hooigracht
In vergelijking met andere doorbraaklocaties, is men hier tamelijk bescheiden te werk gegaan. De doorgang is nog steeds niet zo breed. Aan de Nieuwe Rijn is alleen het hoekpand (nr 63) verdwenen.




- ± 1900 -

Nieuwe Rijn ter hoogte van de Hooigracht met Gansoordbrug




- Eind 19e eeuw -

Bedrijvigheid aan de Hooigracht
Het pakhuis waar getakeld wordt (Hooigracht 1a) is van Wijnhandel Modderman, Harteveld & Co, dat zijn kantoor heeft in het aangrenzende pand Nieuwe Rijn 64. De wijnkoperij doet de panden Hooigracht 1a, Nieuwe Rijn 64 en 64a in 1924 van de hand. Hooigracht 1a wordt in gebruik genomen door Fa. G. Splinter, een meubel- en timmerbedrijf, dat er blijft tot de sloop in 1969.


foto: J. Goedeljee


- 1969 -

de sloop begint
In juli 1969 worden het hoekpand Nieuwe Rijn 63 en het daarachter gelegen hoge pand Hooigracht 1a van timmerbedrijf Splinter gesloopt. In oktober volgen de twee panden van stempelfabriek Dernison (Hooigracht 1 en 3).




- Einde 19e eeuw -

Hooigracht, gezien vanaf de Nieuwe Rijn

foto: J. Goedeljee


- 2015 -