Lammermarkt


- mei 2010 -

Lammermarkt 63


Leidsche Breifabriek, v/h P. en J. van Poot en Co
Het pand Lammermarkt 63 krijgt zijn huidige vorm in de tweede helft van de 19e eeuw. Het is dient dan als koetshuis. In maart 1888 wordt het in de veiling verkocht. Kort daarna wordt het in gebruik genomen door de Leidsche Breifabriek, v/h P. en J. van Poot en Co. De Leidsche Breifabriek bestaat op dat moment al een paar honderd jaar. Sinds 1832 is het een zelfstandig onderdeel van textielfabriek Clos & Leembruggen.
Onder leiding van directeur J.A.E. Aalders verhuist het bedrijf in 1942 naar Lammermarkt 46.

Kleine’s Chemische Fabriek
Lammermarkt 63 wordt in gebruik genomen door Kleine’s Chemische Fabriek. In 1929 begon Kleine’s Chemische fabrieken met de verkoop van matrassen aan de Lammenschansweg. Jan Kleine begon met zijn bedrijf in 1929 met de verkoop van matrassen in een garage aan de Lammenschansweg. Vanwege de economische crisis verlegde hij zijn bedrijfsactiviteiten naar de verkoop van o.a. bestrijdingsmiddelen voor houtworm. De naam van het bedrijf werd veranderd in Kleine’s Chemische fabrieken. Begin jaren veertig van de vorige eeuw verhuist het bedrijf naar het leeggekomen pand van de Leidsche Breifabriek. Het assortiment van Kleine’s Chemische fabrieken breidt zich verder uit naar allerlei onderhoudsmiddelen voor meubelen. Rond het jaar 1990 verhuist de firma naar Rooseveltstraat 50. De naam is inmiddels veranderd in 'Kleine Leiden'.

Dickens Antiek
Begin jaren negentig van de vorige eeuw vestigt Dickens Antiek zich op Lammermarkt 63. Het bedrijf handelt in oude meubelen en oude bouwmaterialen.

Bouwplan
Eind 2017 wordt door OASE Architects een plan gemaakt voor de verbouw van Lammermarkt 63 tot appartementen.