de Stoomspinnerij


- juni 1942 -

de Leidsche Breifrabriek
De vlag hangt uit vanwege de opening van de fabriek.


Stoomspinnerij, Lammermarkt 46
Dit stukje van de Lammermarkt heet oorspronkelijk Korte Scheistraat. Die naam verdwijnt als begin jaren dertig het laatste stuk van het huizenblok tussen Tweede Binnenvestgracht en Lammermarkt wordt gesloopt.
Deze vleugel van het Parmentiercomplex wordt gebouwd in 1865 aan de dan nog bestaande Tweede Binnenvestgracht. De gracht wordt in 1883 gedempt en de zo ontstane strook grond wordt toegevoegd aan het fabrieksterrein.

In 1942 verhuist de Leidsche Breifrabriek v.h. P. en J. Poot en Co N.V. van Lammermarkt 63 naar het fabriekpand Lammermarkt 46. De officiŽle opening vindt plaats op 2 juni 1942. De fabriek blijft in bedrijf tot eind jaren zestig van de vorige eeuw. In januari 1969 worden de machines bij openbare verkoping van de hand gedaan.
Het bedrijfspand wordt overgenomen door de buurman, de N.V. Leidsche Broodfabriek L.B.F. en in gebruik genomen als banketbakkerij. De banketbakkerij stopt half mei 1976 met de productie, nadat in oktober 1975 de broodproductie al was beŽindigd.
Ico-Athibu, dat in het aangrenzende Parmentiercomplex zit, neemt de fabriekshal van de banketbakkerij over.

Ico Athibu verhuist in 1989 naar de Rooseveltstraat. Het gebouw wordt gesloopt in april 1993, samen met het hoofdgebouw van het Parmentiercomplex aan de Lammermarkt en de daartussen gelegen bebouwing.- Ī 1960 -

De Lammermarkt
met links het gebouw van de Leidsche Breifabriek