De Gouden Bal - Korte Mare 14


- 2010 -

hoek Korte Mare - Langegracht


Het huis ‘De Gouden Bal’ is in het begin van de negentiende eeuw een logement en mogelijk al lange tijd daarvoor. Rond 1850 komt er een kruidenierswinkel in. Aan het einde van de negentiende eeuw wordt die gedreven door S. de Boer. Op 1 november 1897 neemt hij de heer H.J. Van Alphen in dienst. Die neemt de zaak tien jaar later over en hij zet hem voort tot 15 januari 1957. De zaak was bekend om de Boerhaavense klontjes. Het waren kandijsnoepjes die zouden helpen tegen verkoudheid. De antieke winkelinventaris verhuist begin 1961 naar een museum in Geertruidenberg.
Het huis wordt jarenlang matig onderhouden. Gedurende enkele jaren worden de vensters op de begane grond gebruikt als etalage voor “Leithen Wol”.
Begin jaren tachtig wordt het pand opgeknapt. In 1983 krijgt het de status van gemeentelijk monument.
Van december 1986 tot ongeveer 1991 is het een restaurant onder de historische naam ‘De Gouden Bal’. Van 1991-1993 is in gebruik als ‘Swingcafé d’Overkant’. Daarna komt er een kapsalon in: Hairsalon Mirrors. Op dit moment is het in gebruik als kantoor van Per Aspera Ad Astra advocaten.
- 1778 -

hoek Korte Mare - Langegracht
Gezicht op de Korte Mare, in de richting van de Maresingel. Op de achtergrond zijn de Marepoortsbrug en de Marepoort te zien. Rechts op de hoek is het pand Korte Mare 14 goed te herkennen. Ook de pandjes Langegracht 2 en 4 zijn in de loop der tijd niet veel veranderd.

- 1957 -

hoek Korte Mare - Langegracht
De foto moet genomen zijn kort na de sluitng van de kruidenierswinkel van H.J. van Alphen. De trapgevel van nummer 6 is waarschijnlijk in de 18e eeuw vervangen door een lijstgevel.

foto: H. Kleibrink