J.J. Krantz & Zoon


- 1924 -

de fabriek van J.J. Krantz & Zoon


Kranz had van 1809 tot 1817 een fabriek tussen Langestraat en Herengracht. Vervolgens werd de productie overgebracht naar Oude Singel 88. Ook waren er bedrijfsactiviteiten in het pand Oude Singel 174-182 en de daarop aansluitende fabriekshal aan de Zandstraat. Dit complex ging in 1877 over naar de firma Zuurdeeg. De bedrijfsruimte aan de Oude Singel wordt geleidelijk uitgebreid en beslaat ten slotte een aanzienlijk deel van het blok tussen Oude Singel en Langegracht.
In de nacht van 2-3 juli 1956 woedt er een felle brand in een deel van het fabriekscomplex. De panden aan de rechterkant worden vervangen door nieuwbouw.
In 1977 verkeert de fabriek van Krantz in financiŽele moeilijkheden. Drie jaar eerder waren er nog plannen voor een verhuizng naar het Waardeiland. De gemeente wilde de gebouwen opkopen, maar Krantz vroeg er te veel voor. Nu ziet het ernaar uit dat de fabriek zal moeten sluiten. In de loop van het jaar wordt de fabriek ontmanteld. Een deel van de machines verhuist naar de Vaalser Textielfrabrieken in Limburg, die door Krantz is overgenomen. In Leiden blijft alleen nog een kleine adminsitratieve afdeling over. Een jaar later wordt duidelijk dat er voor de textielindustrie in Nederland niet veel toekomst meer is. Krantz gaat definitief ten onder. De gebouwen worden in 1981 gesloopt.
Op de plaats van de gebouwen aan de Langegracht wordt in 1984-1986 het nieuwe politiebureau gebouwd. Aan de Oude singel komen appartementen en op het binnenterrein wordt in 1983-1984 de parkeergarage van de Digros neergezet.


- 1895 -

J.J. Krantz & Zoon aan de Oude Singel
De fabriek had het uiterlijk van een herenhuis. Het grote pand en de twee huizen rechts daarvan zijn rond de eeuwwisseling vervangen door een laag bedrijfspand. (zie foto rechts).
- 1981 -

De fabriek van J.J. Krantz & Zoon aan de Oude Singel
Op deze plaats zijn in 1984 appartementen gebouwd.


foto: Monumentenzorg