Lambert van der Veeken toont deel Meccano-collectie in Geffen

Bron: http://www.thuisinhetnieuws.nl/artikel/45963/lambert-van-der-veeken-toont-deel-meccano-collectie-in-geffen.html


Kruisstraat (Rosmalen): Techniek herleeft in nostalgische modelbouwDoor zijn passie met techniek is Lambert van der Veeken op jonge leeftijd begonnen met Meccano. Hij heeft bijna alle machines waar hij de afgelopen 50 jaar mee te maken heeft gehad op het gebied van landbouw, grondverzet en recycling nagebouwd uit het nostalgisch constructiespeelgoed. Zondag 7 september is een mooie selectie uit zijn enorme collectie werkende Meccano-miniatuurmachines te bekijken en beleven tijdens Effe noar Geffe.

Door Wiljo van Nuland

Velen kennen de naam Van der Veeken van de spectaculaire machines die in het openbaar groen in Maasland- en Meierij worden ingezet. In 1949 gestart als loonbedrijf is de onderneming in 63 jaar uitgegroeid tot een dienstverlenend cultuurtechnisch bedrijf voor de hovenier, particulier en bedrijven werkzaam in openbaar groen. Eigenaar Lambert van der Veeken is opgegroeid in een wereld van grond bewerken. Als hij spreekt over de natuur en het leven in de bodem is hij vol passie. Hij weet alles van biologisch evenwicht, humus en bacteriŽn door de jarenlange ervaring van het zelf produceren van compost. Maar als je met hem begint over techniek is het hek echt van de dam. Bijna lyrisch kan hij worden als zaagvertandingen, riemaandrijvingen en hydrauliek onderwerp van gesprek worden. Een fascinatie voor techniek die al op jonge leeftijd werd gevoed door alle machines om hem heen.
Zelf ging Van der Veeken ook al ras aan de slag met techniek. Als 8-jarige jongen bouwde hij als zovelen van zijn leeftijd met Meccano. Het technisch inzicht liet zich daarbij snel zien en na een jaar of zes bouwde Lambert van der Veeken een combine en trekker met pers. Zonder instructies. Want alles ontstaat in het hoofd.
Dat is ook nu nog zo. Want nadat hij als 17-jarige de Meccano uit het oog verloor is hij ruim dertig jaar geleden na de geboorte van de eerste dochter opnieuw gegrepen door de wondere wereld van dit technisch constructie speelgoed. Stilzitten was en is er voor hem namelijk niet bij. Een speciale dressoir kreeg een plek in de woonkamer zodat Van der Veeken kon delen in het prille gezinsgeluk maar toch met zijn technische passie bezig kon zijn. Stad en land reed hij vervolgend af om overal alle Meccano te kopen die er maar te vinden was.
Ieder vrij uurtje bouwde Van der Veeken daarna de meest fantastische machines uit het ijzeren speelgoed. Machines waarmee hij zelf in de jaren in aanraking was gekomen. Het gaat hem daarbij om de techniek. Machtig veel plezier kan hij beleven aan het bedenken en realiseren van die specifieke technische processen. In zijn hoofd ontstaat stap voor stap zoín machine en zijn handen voeren het daarna uit. Nooit met de intentie een model van een machine exact na te bouwen. Het gaat hem om de techniek. En het moet werken ook! Wie in het heiligdom van Van der Veeken aan de Vliertwijksestraat in Rosmalen binnenstapt, valt van de ene verbazing in de andere. Vele tientallen machines heeft Lambert in de jaren gebouwd. Van aardappelrooier tot complete recyclelijn en van dorskast en zelfbinders tot mestinjecteur maar bijvoorbeeld ook een cakewalk. Met behulp van zwakstroom werkt alles ook echt.
Lambert van de Veeken schept genoegen in het zoeken naar precies de juiste onderdelen. Hoewel hij een kenner bij uitstek is geworden wordt hij soms zelf nog verrast aan wat er allemaal van Meccano is. Uit het hele land worden hem regelmatig partijen aangeboden die op zolder zijn gevonden of deel uit maken van nalatenschappen. Daarbij soms unieke onderdelen als motortjes en tandwielen. Maar Van der Veeken gebruikt alles wat maar van pas kan komen om de technische processen te kunnen nabootsen. Telrolletjes, vliegengaas en delen van rolgordijnen zijn allemaal al eens verwerkt in de ongelofelijke machines van de Rosmalenaar.
In het verleden waren de machines regelmatig te zien tijdens braderieŽn, jaarmarkten, in de Bossche veemarkt en tijdens speciale kerstshows in de eigen machinehal. Van der Veeken zag daar met eigen ogen dat jong en oud gefascineerd wordt door de techniek die achter de machines zit. Volgens de bouwer is het daarom ook een prachtige manier om kinderen te interesseren voor techniek in een tijd waarin een tekort aan technisch personeel dreigt. Samen met zijn vrouw, die al even enthousiast over de bijzondere Meccano hobby kan vertellen, broeden ze op een plan om schoolkinderen op deze manier in aanraking te brengen met het technische vak.
Tijdens de boeremert Effe noar Geffe is ook dit jaar een selectie uit zijn enorme collectie laten zien. Alles is compleet werkend te zien. Een fantastische belevenis voor jong en oud en een reden te meer zondag 7 september Effe noar Geffe te komen!