Nieuwe Rijn 76


- 2023 -

Nieuwe Rijn 76
De voormalige entree van de kerk van de Gereformeerde Gemeente
- 1972 -

de kerkzaal van de Gereformeerde Gemeente
Middelstegracht


foto: Monumentenzorg


In 1834 trad een groep gelovigen uit de hervormde kerk. Enkele jaren later splitste zich daarvan een groep af onder de naam ‘Gereformeerde kerken onder het kruis.’ In 1869 sloten de Kruisgemeenten zich weer aan bij de andere afgescheidenen, maar enkele gemeenten deden daar niet aan mee. Ook in Leiden was er een Kruisgemeente die zelfstandig bleef. Deze groep moet kort na 1840 zijn ontstaan als huisgemeente. Hun predikant werd in 1862 eigenaar van het pand Nieuw Rijn 76. Waarschijnlijk is rond die tijd achter dit huis een kerk gebouwd, die zichtbaar was vanaf de Middelstegracht. Op de stadsplattegrond van Van Campen van 1875 staat de kerk al ingetekend.
In 1870 maakte deze groep zich los van het landelijk verband van de Gereformeerde kerk onder het Kruis en werd het een vrije Gereformeerde Gemeente.
Het kerkgebouw is in 1988 verkocht. De Gereformeerde Gemeente nam toen de Hoofdstraatkerk (nr 73) in Leiderdorp in gebruik. De belangrijkste reden om te verhuizen was de slechte bereikbaarheid van de kerk aan de Nieuwe Rijn. Op de plaats van de kerk zijn appartementen gebouwd.- 2023 -

Appartementen op de plaats van de kerk