verbouwing van 1988


Er werd in die dagen al volop gefilosofeerd over een drastische uitbreiding van het museum, maar daarvoor was voorlopig nog geen geld. In 1988 zijn er intern diverse dingen veranderd en verbeterd. Boven de brandgang, links van de lakenhal is een etage gemaakt waarin een filmzaaltje kwam en er is een verbinding gemaakt naar het naastgelegen pand Oude Singel 28, de vroegere conciŽrgewoning, die inmiddels gebruikt werd voor de administratie. Door toepassing van moderne brandmeldingsapparatuur had de brandgang zijn functie verloren, maar hij is wel intact gebleven en alleen overbouwd. Er is duidelijk met veel respect voor de bestaande bouw te werk gegaan. Boven de muur van de brandgang kwam een met zink beklede dakhelling die een eindje terug lag, waardoor het nieuwe gedeelte niet te prominent in het zicht kwam.




- eind 20e eeuw -

zinken dak
Boven de muur van de brandgang is een zinken dak geplaatst.


Waarschijnlijk zijn in die periode ook de ramen van de Papevleugel vervangen. Oorspronkelijk waren die van staal, maar die moeten op een gegeven moment aan vervanging toe zijn geweest. Er zijn toen vrij grove aluminium ramen met een roodbruine coating in geplaatst. Die zijn vervangen door de huidige aluminium ramen met een aanzienlijk fijner profiel en die waarschijnlijk niet veel afwijken van hoe het er oorspronkelijk uitzag met de stalen ramen. Ook het olijfgroen past veel beter bij het gebouw.


- eind 20e eeuw -

Papevleugel met nieuwe ramen


De overkapping van de binnenplaats
In 1991 kwam de museumdirectie met het plan om de binnenplaats met een glazen dak te overkappen, zodat er een betere entree zou ontstaan. Dit werd nodig geacht i.v.m. de Rembrandttentoonstelling die van december 1991 tot maart 1992 zou worden gehouden. Directrice Jetteke Bolten, vond dat de smalle poort niet de indruk maakte dat daarachter een museum ligt en dat hij niet uitnodigde om binnen te komen. Het lijkt me dat een overkapping de vindbaarheid van het museum niet zou verbeteren, maar hij zou wel voor een comfortabeler entree zorgen. De meningen in de politiek waren erg verdeeld. In eerste instantie werd het plan afgestemd, maar daarna kwam er een plan om een veel goedkopere tijdelijke overkapping aan te brengen. Dat voorstel vond instemming en toen de kap er eenmaal was, oordeelde de gemeenteraad dat hij mocht blijven tot de grote geplande uitbreiding met de nieuwe vleugel aan de Lammermarkt zou zijn gerealiseerd.