Leonarduskerk


- 2022 -

Leonarduskerk
Nu in gebruik als kantoor.
Haagweg 13
architecten: L. en J. van der Laan- 2023 -

Villa Rozenhof
Het gebouw dat jarenlang verbonden was aan de Leonarduskerk en waar de Franciscanen woonden.


Pater Romanus Crombach van de Hartebrugkerk bedacht in 1923 het plan om pension Rozenhof aan de Haagweg aan te kopen, daar een klooster in te vestigen en er een kerk bij te bouwen voor de gelovigen uit dat deel van de stad. Voorlopig zou dat een hulpkerk van de Hartebrugkerk worden.
De villa werd aangekocht en in 1924 werd het klooster geopend. In het huis werd een kleine kapel ingericht. Er was echter behoefte aan een echt kerkgebouw. Het werd een ontwerp van de architecten L. en J. van der Laan. De Leonarduskerk is in 1926 in gebruik genomen.
Door stadsuitbreidingen in de omgeving groeide het aantal kerkgangers en in 1934 werd de Leonardus een zelfstandige parochiekerk.
Aan het eind van de vorige eeuw liep het aantal parochianen sterk terug. In 2001 kwam er een fusie tot stand met de Antoniusparochie en de Maria Middelaresparochie. Het aanhouden van drie kerkgebouwen was niet haalbaar en de Leonarduskerk werd in 2003 gesloten. Het gebouw is in 2004 verkocht aan de gemeente. Het is later in gebruik genomen als kantoorgebouw.