LVC






De locatie waar later het LVC kwam
Rechts van de Waalse kerk is de vleugel het Catharina Gasthuis nog volledig in tact. Aan de rechterkant kwam het schoolgebouw waarin later het LVC werd ondergebracht.

- 1880 -

foto: J. Goedeljee


Het gebouw van het voormalige LVC heeft nu een winkelfunctie.


-2023 -


Voorgeschiedenis van het gebouw Breestraat 66
Het gebouw maakte deel uit van het complex van het voormalige Catharina Gasthuis. In het gedeelte dat nu Breestraat 66 is, werd in 1826 het kantoor der stedelijke accijnzen en andere belastingen gehuisvest. Het zat eerder in het gedeelte aan de andere kant van de Waalse kerk, maar het had een ander onderkomen nodig toen dat deel verbouwd werd tot stadsgehoorzaal.
In 1863 kwam hier de nieuwe school 2e klasse voor meisjes en aan de Breestraatkant kwam de tekenschool. In 1841 werd de school uitgebreid door er aan de achterzijde meer ruimte van het vroegere Catharina Gasthuis bij te trekken. In 1887 werd de school opnieuw uitgebreid. Aan de achterzijde werd een gymnastieklokaal bijgebouwd. Aan de Breestraatzijde werd de vroegere stadstekenschool er bijgetrokken. Toen moet ook de huidige gevel tot stand zijn gekomen, blijkens het jaartal dat erop staat.
Begin twintigste eeuw werd het een muloschool voor meisjes.
In 1953 kwam in het gebouw een BLO-school. Die bleef daar tot 1965.

Kreatief Sentrum
De voorloper van het Leids Vrijetijds Centrum (LVC) was het Kreatief Sentrum, dat begin 1971 van start ging in het oude schoolgebouw Breestraat 66. De drijvende kracht achter dit initiatief was Jan Boer. Het Kreatief Sentrum was bedoeld voor het organiseren van allerlei culturele activiteiten, toneel, muziek etc. Er was een grote zaal die o.a. gebruikt werd voor optredens van bands en voor het vertonen van films. In september 1971 vertrok Jan Boer bij het Kreatief Sentrum omdat het volgens hem met het Sentrum de verkeerde kant opging.
In 1972 en 1975 werd het Kreatief Sentrum tijdelijk gesloten vanwege problemen met de bedrijfsvoering. Het zou ook te veel een uitgaanscentrum zijn geworden, terwijl het daar niet voor bedoeld was.

LVC
Begin 1976 volgde er een doorstart onder een nieuwe naam: Leids vrijetijdscentrum ‘De oude school’. In de praktijk werd het gewoon ‘Leids vrijetijdscentrum’, kortweg LVC. Jan Boer werd ook weer actief bij het Centrum in zijn vernieuwde vorm. De oorspronkelijke doelen van het Kreatief Sentrum werden weer opgepakt: actieve vrijetijdsbesteding voor jongeren. Daarnaast werden er films gedraaid en waren er optredens van bands. Geleidelijk aan groeide het LVC uit tot poppodium.
Als gevolg van de ontwikkeling van het Aalmarktproject zou het LVC het pand aan de Breestraat kwijtraken. In 2013-2014 werd er gebouwd aan een nieuw onderkomen tussen de Lange Scheistraat en de Marktsteeg. Het nieuwe pand De Nobel dat in december 2014 in gebruik werd genomen had alleen nog de functie van poppodium.